«. покладуть руки на хворих, і добре їм буде! »(Марка 16:18)

Бесіда з протоієреєм Василієм Мазуром, настоятелем Свято-Сергіївського храму при обласній лікарні Херсона, доцентом кафедри екології та географії Херсонського державного університету .

З протоієреєм Василем Мазуром як поетом і бардом знайомий не один рік. Але тільки недавно від нього випадково дізнався, що ось уже майже 18 років він молиться за хворих з покладанням рук. І Господь зцілює людей за його молитвами від різних захворювань, в тому числі і від заїкання. До слова сказати, як на теперішній час лікування заїкання вельми дороге: від 30 тисяч рублів і вище. А тут батюшка безкоштовно протягом декількох місяців після служби займається з людьми «духовної логопедией». І це при тому, що у нього велика зайнятість: він не тільки настоятель храму, але ще і доцент Херсонського державного університету. Неважко уявити, скільки людей потягнулося б до храмів, якби там батюшки молилися за недужих з покладанням рук.

Нещодавно у одного досвідченого консервативного священика я запитав: чи можна священнослужителю молитися за людей з покладанням рук? Він сказав, що «теоретично це можливо, немає якихось православних канонів, які забороняють покладати руки на людей під час молитви». Головне, щоб це робилося в серцевої простоті, природно, без екзальтації і магічною пихатості. Адже і на сповіді під час дозвільної молитви священик покладає руки на голову. Та й коли миряни у батюшки беруть благословення, деякі священики не руку подають на цілування, а покладають її на голову. До того ж в православній традиції відомі випадки молитви за недужих з покладанням рук. Більш того, про покладання рук свідчать Старий і Новий Заповіти.

Невеликий екскурс в історію.

Дари Божі в віруючих людей були особливо виражені в перші століття християнства. Чудесних зцілень, вироблених тоді християнами, було безліч. При вивченні тих часів створюється враження, що для ранніх християн подібні чудеса були звичними, навіть буденними явищами. Наприклад, що жив у II столітті з в. Іриней Ліонський писав: «Деякі зцілюють накладенням рук; слабких і хворих вони відновлюють абсолютно. У той же час були випадки воскресіння з мертвих. При цьому відроджені залишилися багато років між нами ».

З «Житія святих» можна дізнатися про лікарів-безсрібників святих мучеників Косме і Даміана . зцілює людей через молитви з покладанням рук. Причому вони не були священиками, а були звичайними мирянами. Якщо міркувати з точки зору Слова Божого, це зрозуміло: те, що написано там, відноситься до всіх християн на всі часи. До речі, про Христа в Євангелії написано: « Коли ж сонце все, хто мав яких хворих на різні недуги, приводили їх до Нього Він же клав Свої НА КОЖНОГО З НИХ руки, зціляв їх » (Лк. 4:40 ). Але ж стражденних могло бути і сотні, і тисячі людей.

За хворих з покладанням рук молився і «народний батюшка» св. прав. Іоанн Кронштадтський .

Людина, яка приходить в храм, лікарню духовну і тілесну, потребує небайдуже ставлення до нього священика, співчуття і участі в його проблемах. Невипадково священиків ми називаємо «батьки». А як поводяться батьки по відношенню до своїх дітей? У них є не тільки вербальне спілкування, а й тактильний контакт: можуть і обійняти, і по голові погладити, і забите місце потерти. У природному комунікації ми будуємо відносини не тільки голосом, а й тілесно. Зрозуміло, ніхто не закликає священиків витирати своїм духовним чадам носи, але чому б хоч зрідка за когось не помолитися «неформально». У цьому сенсі покладання рук – природний прояв любові, без всякої містики.

Тим цікавіше дізнатися про молитву з покладанням рук від того, хто з благословення священноначалія застосовує це на ділі.

– Батько Василь, коли ви стали молитися за зцілення людей з покладанням рук?

– Молитва – природний стан душі священика. Люди постійно звертаються з проханням помолитися про різні потреби, але найчастіше – про зцілення. У Церкві існує безліч видів молитви. Перш за все це молитовне звернення до Господа під час Божественної Літургії, різні молебні співи і особиста молитва, яка може відбуватися і з покладанням рук на людину.

21 серпня виповнилося 18 років моєї священичих свячень. Пробувати молитися з покладанням рук я почав практично з того часу, як було зведено в духовний сан. Через два роки після початку свого служіння отримав від правлячого архієрея благословення на виконання служб, іменованих в просторіччі «вичитування». Надалі благословення на виконання зазначених служб давалися усіма правлячими архієреями, які очолювали Херсонську кафедру. Але я ніколи не виконував і не виконую «вичіток», яких існує декілька видів, масово всім бажаючим. Тільки індивідуально після тривалої взаємної підготовки, якщо в цьому є необхідність. Виконання «вичитування» є звільнення людини від демонічної залежності, але це не тільки важка битва з нечистими духами, але і величезна відповідальність перед Богом за майбутнє даної людини. Зціляю не я, бо не маю в собі такої сили, але зцілює Господь, якщо є на те Його свята воля.

– Батюшка, з якими хворобами до вас найчастіше зверталися парафіяни з проханням про молитву і чи були випадки зцілення?

– За молитвами мене, недостойного, були випадки зцілення від різних хвороб. Але найчастіше Господь зціляв дітей від порушення сну, переляку, енурезу. Жінок Господь зціляв від жіночих хвороб. Був випадок, коли до мене звернулася жінка, що абсолютно втратила зір, яку не брались лікувати лікарі. Через деякий час вона стала потроху бачити, а потім долікувалася в лікарні і зараз цілком здорова. Дивним було одужання молодої людини, що отримав сильні опіки і вмираючого. Він покаявся в своїх гріхах і причастився Святих Христових Таїн. Я, як міг, молився про його одужання і ще двічі причастив його. З лікарні він, маючи повністю обпечене обличчя і голову, виписався без шрамів. Але це одне з незліченних чудес Божих, яке мені довелося бачити, служачи в лікарняному храмі, і своєї заслуги в цьому я не бачу.

Молитовник я дуже слабкий, що має безліч гріхів, і мені не хочеться, щоб у когось склалося про мене враження, як про якусь видатну священика.

Розкажіть, будь ласка, про випадки зцілення від заїкання.

– Якось до мене звернулася жінка з проханням допомогти зцілити від заїкання її сина,

якому було років шість-сім. Кожен недільний день хлопчик причащався, а потім залишався в храмі, і, коли після служби люди розходилися, ми з ним читали його улюблені дитячі книжки. Це були вірші, казки, невеликі оповіданнячка. Спочатку читав я, а потім цей хлопчик. Під час читання я покладав на нього свої руки і молився про його зцілення. Місяця через три він перестав заїкатися. Зараз він вже дорослий.

Іншим разом звернувся до мене молодий чоловік у віці вісімнадцяти років. Через сильний заїкання його не брали в армію, а він хотів служити. Він також регулярно причащався, і після служби ми з ним залишалися і молилися, але на цей раз читали Євангеліє і Псалтир. Під час таких занять я також покладав на нього руки і молився весь час, поки він читав Святе Письмо. Причому, Євангеліє він читав російською мовою звичайним чином. Це робилося навмисно, щоб юнак добре розумів зміст. А Псалтир читалася на церковно-слов’янською мовою. Це мова Богослужбові, вельми поетичний і співучий. Читали ми Псалтир так, як це прийнято робити читачами на криласі. Молилися ми з ним і читали разом кілька місяців. Заїкатися він перестав. Відслужив в армії, потім одружився.

Чи не можна розповісти про цей випадок детальніше?

– Починали ми так, як я виклав вище. Після причастя Святих Христових Таїн юнак залишався в храмі, і після молитов я покладав на його главу руки, а він починав вголос читати главу з Євангелія, потім – псалом з Псалтиря. Слова, що викликали заїкання, ми прочитували разом. Ці ж глава і псалом давалися йому для прочитання в якості домашнього завдання. На другий день молодий чоловік приходив і після молитов знову перечитував їх вголос в храмі. Якщо у юнака виявлялося заїкання, то, не знімаючи рук з його голови, я разом з ним прочитував місце, яке викликало складності. Наступного разу ми читали нову главу Євангелія і новий псалом з Псалтиря. Так ми молилися з ним протягом декількох місяців, і Господь урятував його від цієї недуги.

Були випадки звернення з проблемою заїкання і людей в зрілому віці. До великої взаємної радості Господь помилував їх і дарував здатність нормально говорити.

Батько Василь, за всіх чи звертаються до Вас за допомогою Ви погоджуєтеся молитися?

– Якщо звернуться до мене людей з проханням помолитися про зцілення від хвороби, я ніколи і нікому не даю обіцянок, що я можу зцілити людину, але пояснюю, що зробити це може тільки Господь, якщо на те буде Його свята воля. Я ж можу взяти на себе працю молитися про зцілення тієї чи іншої людини, але можу і відмовити в молитві. Причиною відмови в молитві може бути небажання людини принести Богу покаяння у вчинених гріхах або прагнення отримати здоров’я для ведення гріховного способу життя.

Якщо людина доросла, то спочатку він повинен сповідатися і причаститися Святих Христових Таїн, а потім вже ми з ним починаємо молитися про його зцілення, якщо ж це немовля, то пояснюю необхідність причастя немовляти і сповіді і причастя батьків або інших найближчих родичів.

Молюсь я завжди вголос. Починаю з «Царю Небесний», «Трисвятого» і «Отче наш», потім вимовляю покаянні молитви. Після цих молитов покладаю руки на хвору людину і прошу Господа зцілити Його раба від хвороби. Знімаю руки сболящего і вимовляю подячні молитви Господу і Його Пречистої Матері. Так ми молимося до тих пір, поки людина відчує полегшення або зовсім зцілиться від хвороби. Зцілюються люди від багатьох хвороб, але тільки тоді, коли є на те воля Божа.

А. Ковтун 2008 & ndash; 2016 МІЖНАРОДНИЙ КЛУБ ПРАВОСЛАВНИХ ЛІТЕРАТОРІВ «Омілія»
Керівник проекту – Світлана Анатоліївна Коппел-Ковтун.
При використання матеріалів сайту, активне посилання на Клуб православних літераторів «Омілія» обов’язкове.
При необхідності комерційного використання текстів обов’язково зв’яжіться з адміністрацією.
Опубліковані матеріали не завжди збігаються з точкою зору редакції.
Запрошуємо до співпраці православних авторів. Пишіть нам за адресою [email protected]
Розробка, створення і підтримка сайту: А. Ковтун, С. Коппел-Ковтун

Орфографічна помилка в тексті:

До повідомлення можна додати свій коментар:

_0.32MB/0.00026 sec