Молочна сироватка в народній медицині (здорове й лікувальне харчування)

Молочна сироватка – до побічний продукт, який залишається при виробництві сиру і сиру, але вже в Стародавній Греції були відомі і активно використовувалися її лікувальні властивості. Ще Гіппократ відкрив благотворну дію сироватки при лікуванні туберкульозу, жовтяниці, шкірних хвороб. Пізніше сироватку стали рекомендувати при ревматизмі і камені в нирках і сечовому міхурі. Поступово таке лікування завойовувало все більшої популярності, в Європі з’являлися курорти, де проводилося лікування сироваткою, тільки в передгір’ях Альп в кінці XIX століття їх налічувалося понад півтори сотні. Лікувалися сироваткою і в Росії, про це свідчить книга «Короткий виклад способу лікування сироватками з описом сироватки-лікувального закладу в Санкт-Петербурзі», видана в 1849 року.У сироватці містяться практично всі з’єднання, які встановлені до теперішнього часу в молоці. Біологічна цінність молочної сироватки обумовлена ??містяться в ній білковими азотистими сполуками, вуглеводами, вітамінами, мікроелементами. Сироваткові білки з повним правом можна віднести до повноцінних білків, які використовуються організмом для структурного обміну. ??

Мінеральний склад молочної сироватки дуже різноманітний – в неї переходять всі незамінні амінокислоти і життєво важливі вуглеводомісткі з’єднання молока. Також в ній присутні антибіотичні і білкові речовини, які близькі білкам крові, і в зв’язку з цим деякі їх фракції мають імунними властивостями.

У цілому молочна сироватка по набору і абсолютного вмісту вітамінів є біологічно повноцінним продуктом. Причому енергетична цінність сироватки значно нижче, ніж у молока, а біологічна цінність приблизно однакова, що обумовлює можливість її використання в раціоні дієт. Тим більше що сироваткові білки містять в своєму складі більше незамінних амінокислот, ніж казеїн молока, і є повноцінними білками, які використовуються організмом для структурного обміну, в основному для синтезу білків печінки, утворення гемоглобіну і плазми крові.

Склад білків молочної сироватки більше відповідає складу білків жіночого молока, ніж склад білків коров’ячого молока, що дозволяє використовувати білки сироватки у виробництві дитячих молочних продуктів. Особливістю молочного жиру сироватки є більш висока, ніж у молоці, ступінь його дисперсності, що позитивно впливає на його засвоюваність.

Володіючи такими корисними для організму людини властивостями, молочна сироватка не повинна більше розглядатися тільки як «продукт переробки».

Молочна сироватка має здатність порушувати секрецію травних залоз, тому її рекомендують при гастритах зі зниженою кислотністю. Вона рекомендується людям похилого віку у зв’язку зі зниженням у них шлункової секреції соляної кислоти і розвитком стану секреторної недостатності. При цьому бажано вживати її перед їжею. Сироватка може також служити для нормалізації і оздоровлення мікрофлори кишечника, зниження гнильних процесів в кишечнику, що викликаються токсичними продуктами. Сироватку можна застосовувати при лікуванні ожиріння і з метою профілактики попередження розвитку надлишкової маси тіла. Сироватка покращує роботу нирок і нормалізує функції печінки

стимулює діяльність кишечника

виводить з організму зайву рідину, сприяючи оптимальному виведенню шлаків і токсинів

допомагає при ревматизмі, гіпертонії, покращує кровообіг і запобігає розвитку атеросклерозу

зменшує запальні процеси на шкірі, слизовій, в шлунку і кишечнику

діє заспокійливо на нервову систему.

Сироватка сприяє лікуванню захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок, такі як хронічний гастрит, панкреатит, ентерит, ентероколіт, дисбактеріоз кишечника, хронічні запори, пієлонефрит, хронічний гломерулонефрит. І захворювання серцево-судинної системи: атеросклероз. ішемічна хвороба серця, стенокардія, постінфарктний кардіосклероз, гіпертонічна хвороба. Захворювання судин головного мозку, такі як церебральний атеросклероз і порушення мозкового кровообігу. Піддаються лікуванню сироваткою цукровий діабет і захворювання жіночої статевої сфери. А також хронічні запальні захворювання дихальних шляхів і практично всі захворювання шкіри, включаючи псоріаз і нейродерміт.

У народній медицині існує безліч рецептів, в яких основним компонентом виступає молочна сироватка, ось, наприклад, деякі з них.

– При варикозному розширенні вен: 1 чайну ложку м’яти залити 100 мл окропу. Через 20 хвилин процідити і змішати настій з рівною кількістю сироватки. Суміш приймати 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування 2 тижні.

– Як профілактичний засіб при частих головних болях сироватку вживають хоча б по склянці на день.

– При геморої потрібно випивати натщесерце 200-400 мл сироватки.

– Очищення кишечника: до склянки сироватки додати 2 чайні ложки солі, розмішати і випити вранці натщесерце.

– При запорах змішати 100 мл свіжого морквяного соку з рівною кількістю сироватки. Пити вранці натщесерце.

– Щоб позбутися від п’яткових шпор, потрібно щодня тримати ноги протягом півгодини в підігрітою сироватці.

– При бронхіті і кашлі сироватка сприяє відходженню в’язкого мокротиння. Можна просто пити по 100 мл сироватки 3-4 рази протягом дня. Або відварити столову ложку подрібненого кореня пирію в 250-300 мл сироватки і приймати до їжі по 100 мл 3-4 рази на день.

– При отруєнні чадним газом потрібно пов’язати голову тканиною, змоченою в сироватці.

– Для очищення судин сироватку беруть по 100-120 мл 3-4 рази на день.

– При сечокам’яної хвороби потрібно випивати протягом дня склянку молочної сироватки.

– При себореї прикладати до уражених місць на 2 години марлеві серветки, змочені в сироватці. Після чого шкіру промити відваром календули.

– Тріщини шкіри швидко проходять, якщо щодня по 30-40 хвилин робити ванночки з трохи підігрітої сироватки.

Низький гемоглобін: як заповнити дефіцит заліза в організмі

Харчування і народні рецепти для підвищення гемоглобіну

Якщо ви часто хворієте і застуджуєтеся, і взагалі – відчуваєте слабкість, швидко втомлюєтеся, у вас мерзнуть руки і ноги, нігті слабкі, а волосся – випадають, можливо, причиною всього цього є нестача в організмі заліза, важливого мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну і допомагає переносити кисень по всьому його клітинках.

Анемія (низький гемоглобін): рецепти народної медицини при лікуванні анемії

анемію можна пускати на самоплив!

Анемія – хвороба, на жаль, дуже поширена. Про низький гемоглобін, ознаки і наслідки, знають багато, але, тим не менш, часто ставляться без належної уваги. А адже в разі появи симптомів анемії, потрібно терміново звертатися до лікаря, щоб встановити причини захворювання і почати лікування.

Анемія. Як підвищити гемоглобін

(Жіноче здоров’я)

Анемія – завжди серйозний симптом, який вимагає проведення поглибленого обстеження для з’ясування причин її розвитку. При зниженні рівня гемоглобіну різко знижується постачання киснем всіх тканин і органів організму

Анемія. Причини анемії

(медична енциклопедія)

Анемія, якщо дослівно перекладати з грецького, означає «відсутність крові», в російській мові це поняття означає недокрів’я, а в якості медичного терміна трактується, як зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів на одиницю об’єму крові.

Анемія. Причини анемії. Лікування анемії

(медична енциклопедія)

Ви часто стали відчувати слабкість, занепад сил? Подібні нездужання можуть супроводжувати анемію, при якій спостерігається зниження рівня гемоглобіну в крові і зниження кількості еритроцитів (червоних тілець), що призводить до недостатнього постачання киснем тканин організму. Чим може бути викликане це захворювання?

Анемія. Народні методи лікування анемії

(Рецепти народної медицини)

Анемія – захворювання, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів і (або) гемоглобіну в крові, що призводить до гіпоксії (кисневого голодування).

Фітотерапія залізодефіцитної анемії

(Рецепти народної медицини)

Виділяють три основні групи анемій: в результаті крововтрат, внаслідок підвищеного кроверазрушения, на грунті порушень кровотворення. Найбільшого поширення серед анемій мають залізодефіцитні анемії.

Анемія. Дієта і рецепти народної медицини при анемії

(Жіноче здоров’я)

Дієта особливо важлива в боротьбі з анемією. Слід вживати достатню кількість висококалорійних продуктів, їсти більше м’яса і печінки у всіх видах, масла, вершків, молока

Мамам на замітку. Анемія у грудничка (це корисно знати)

Анемія – це патологічний стан, що характеризується зниженням рівня гемоглобіну в крові, як правило, при одночасному зменшенні кількості червоних кров’яних тілець – еритроцитів.

Анемія: лікування соками при недокрів’ї

Здорове і лікувальне харчування

Різноманітність соків вражає уяву. Строкаті пакети тісняться на прилавках магазинів, а захоплюючі написи на них запрошують спробувати і насолодитися вишуканим смаком. Але корисними в повній мірі можуть бути тільки свіжовичавлені соки, без консервантів і добавок.

АНЕМИЯ. Лікувальне харчування і рецепти народної медицини

Народні методи лікування анемії

Анемія – серйозне захворювання, яке, якщо його не лікувати, може привести до розвитку гіпоксії – кисневого голодування, а в результаті страждає серце.

Проблеми жіночого здоров’я в питаннях і відповідях

(Що сказав лікар?)

На ваші запитання відповідає лікар-гінеколог О. Г. Тверетинова

Дивилися:

  • Ваночки з сироватки для рук допомагають при ревматизмі