Дисбактеріоз – порушення складу мікрофлори. Причини, прояви, лікування.

Дисбактеріоз (від слів dis – порушення, bacteria – бактерія) – це порушення якісного і кількісного складу мікрофлори людини.

Наш організм є домом для 1014 – 1015 ступеня мікроорганізмів. Ця кількість в 10 – 100 разів перевищує число його власних клітин.

Шкіра, ротова і носова порожнини, геніталії і кишечник населені різними мікробними спільнотами, які формувалися багато тисяч років. Ці мікробні асоціації та складають нормальну мікрофлору людини.

На рубежі ХХІ століття сформувалося уявлення про мікрофлору людини як про ще одному органі. Залишаючись невидимим, цей орган є життєво важливим для людського організму, в значній мірі визначаючи здоров’я, отже, – тонус і якість життя людини.

Тільки в шлунково-кишковому тракті на площі близько 400 м2 проживає понад 500 видів мікроорганізмів, а їх сумарна біомаса у сумі майже 1,5 кг. Домінуючими представниками кишечника є біфідобактерії і бактероїди – анаероби – мікроби, які живуть без доступу повітря. Значуще місце в мікрофлорі кишечника займають лактобактерії, кишкові палички, ентерококи . Ставлення анаеробів до аеробів в нормі постійно: 10: 1.

Сучасні дослідження свідчать, що наша головна мікрофлора шлунково-кишкового тракту безпосередньо бере участь у багатьох життєво важливих процесах як всередині самого травного тракту, так і за його межами, надаючи численні і різноманітні системні регулюючі функції.

Яку ж користь приносять нашому організму бактерії?

  • Служать захисним щитом від небезпечних мікробів, які можуть потрапити в наш організм з їжею або водою, перешкоджаючи їх розмноження і проникненню у внутрішнє середовище організму.
  • Стимулюють імунітет, підтримуючи його в постійній «бойовій готовності».
  • Надають протиалергічну дію.
  • Виробляють ферменти, що беруть участь в розщепленні білків, жирів і вуглеводів; є основними переробниками споживаної людиною їжі в молекулярну форму.
  • Чи є продуцентами вітамінів (В1, В2, В6, В12, нікотинової, фолієвої кислот, вітаміну К), біологічно активних речовин, гормонів, антибіотиків а також амінокислот (в т.ч. незамінних).
  • Покращують засвоєння в кишечнику вітамінів, мікроелементів і інших поживних речовин.
  • Регулюють роботу кишечника.

Дисбактеріоз виникає під впливом різних факторів: характеру харчування, віку, забруднення навколишнього середовища, запальних процесів, зміни перистальтики кишечника, лікування антибактеріальними препаратами, фізичного і психічного стресу, важких захворювань, оперативних втручань, екстремальних умов, яким піддається людина при тривалому перебуванні в нехарактерних для нього зонах проживання – це високогірні, підводні, спелеологічні, арктичні і антарктичні зони.

Клінічні прояви дисбактеріозу:

Відомо, що у людей з порушеною мікрофлорою практично завжди є проблеми зі стільцем. Це запори або проноси, або чергування того й іншого. Часто спостерігається зниження або відсутність апетиту, болю в животі, бурчання, здуття живота, відчуття неповного випорожнення кишечника. Нерідкі алергічні прояви у вигляді атопічного дерматиту. Із загальних симптомів виділяють загальну слабкість, підвищену стомлюваність, головні болі, порушення сну тощо.

Діагностика порушень мікрофлори:

В оцінці стану мікрофлори пріоритетним і найбільш доступним в даний час продовжує залишатися метод мікробіологічного дослідження (бактеріальний посів калу). На жаль, цей метод має ряд витрат і не завжди дозволяє об’єктивно оцінити стан мікрофлори. Тому робити його варто тільки за рекомендацією лікаря.

Відновлення мікрофлори – процес тривалий і вимагає комплексу заходів:

  • усунення зовнішніх і внутрішніх факторів, що викликали і підтримуючих порушення мікрофлори (спосіб життя, характер харчування, хронічні запальні процеси різної локалізації і т.д.); дієтотерапії; ентеросорбції (видалення токсичних речовин з просвіту шлунково-кишкового тракту); відновлення функціональної активності органів травної системи (кислотність шлункового соку, рухово-евакуаторної активність кишечника, функція жовчовиділення і т.д.);
  • призначення біопрепаратів (пребіотиків, пробіотиків і синбіотиків), що створюють і підтримують оптимальні умови для відновлення нормальної мікрофлори і надають замісні функції.

Добре зарекомендували себе при всіх формах і проявах дисбактеріозу кисломолочні продукти.
Товар доданий в кошик

_0.32MB/0.00093 sec